Gado-gado

Recept Gado-gado

Een heerlijk gerecht uit West Java.

Liever 100% plantaardig? Laat dan de eieren weg uit het recept voor een plantaardige variant.

Veel van de ingrediënten zijn moeilijk verkrijgbaar maar eigenlijk wordt er in Indonesië vooral gebruik gemaakt van seizoensgroenten. Zo is een gado-gado in de winter anders dan in de zomer.
Deze versie is met groenten die makkelijk verkrijgbaar zijn in Nederland.

Makkelijk, lekker en snel!

Onze recepten kun je downloaden en printen. Handig voor in de keuken. Niemand zit te wachten op een smerige IPhone terwijl je kookt, toch? 🙂

4 personen

Ingrediënten en voorbereiding

400 g nieuwe aardappelenSchillen en koken.
400 g kousenband of sperziebonenSnij in stukjes en kook beetgaar. Spoel af met koud water.
½ Chinese koolSnij in dunne reepjes en giet kokend water erover. Spoel af met koud water.
2 handjevol taugé (klaar om te eten)Giet kokend water erover en spoel af met koud water
4 grote scharreleierenKook ze hard en snij in partjes.
1 blok tahoeSnij in plakjes en bak bruin in olie.
2 rijpe tomatenSnij in partjes.
1 handvol radijsSni in partjes.
½ komkommerSnij in schijfjes.
Kroepoek
Gebakken uitjes
1 verse rode chili, optioneel
1 potje 380ml pindasaus van De maaltijdwinkel

Bereiding

  1. Doe de voorbereiding.
  2. Verwarm de pindasaus en verdun hem eventueel met wat water zodat het als een dressing is.
  3. Leg alles op een grote schaal.
  4. Schep wat van de pindasaus dressing over de groenten en doe de rest in een schaaltje zodat iedereen nog meer kan nemen.
  5. Serveer met kroepoek en gebakken uitjes.

Tips

  • Gebruik de groenten die je zelf lekker vindt;
  • Kook de groenten niet door en door gaar.
  • Je kunt de groenten allemaal apart in dezelfde pan met water koken. Begin met de kousenband of sperziebonen, als deze beetgaar is haal je ze uit de pan in een vergiet. Spoel af met koud water. Doe dit één voor één met alle groenten;
  • Heerlijk met nasi goreng, zie eenvoudig recept onder;
  • Geen zin in nasi goreng? Maak er dan een feestje van en maak dan gado-gado wraps!

Gado-gado betekent ‘mix-mix’ omdat het is gemaakt van een mix van groenten zoals aardappelen, snijbonen, taugé, spinazie, chayote, bittere kalebas, maïs en kool, met tahoe, tempeh en hardgekookte eieren. Allemaal gemengd met een pindasaus dressing, vaak geserveerd met kroepoek en gebakken uitjes.

Een variant op gado-gado is pecel of lotek; een salade van alleen gekookte groenten zoals kangkung of waterspinazie, cassavebladeren, papajabladeren en in Oost-Java wordt vaak kembang turi gebruikt. Ook is de pindadressing net iets anders. Gado-gado is altijd met gekookte aardappelen en ei.

Selamat makan! (eet smakelijk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.